Η Μέλισσα εμφανίζεται στην γη αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν από τον άνθρωπο. Λογικό είναι, λοιπόν, να έχει αναπτύξει μηχανισμούς που να την βοηθούν να προσαρμοστεί και επιβιώσει πάνω σε αυτό τον πλανήτη. Ίσως να υπάρχουν ακόμα μυστικά που δεν έχει μπορέσει να συλλάβει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Κοινωνική οργάνωση

  • Η βασίλισσα, το μοναδικό θηλυκό άτομο της κυψέλης που έχει την ικανότητα να ζευγαρώσει με κηφήνες και να γεννάει γονιμοποιημένα αυγά. Οι εργάτριες κόρες της την περιποιούνται, την καθαρίζουν, τη χτενίζουν, τη χαϊδεύουν με τις κεραίες τους και την ταΐζουν στο στόμα με βασιλικό πολτό. Αποστολή της είναι να γεννάει αυγά που θα εξελιχθούν σε μέλισσες και να κρατάει σε ηρεμία και συνοχή το μελίσσι με τη μυρωδιά της.
  • Οι εργάτριες μέλισσες που είναι τα θηλυκά άτομα της κυψέλης (μελισσοσμήνους) στερούνται μόνο την ικανότητα να γονιμοποιηθούν. Κατά τα άλλα είναι προικισμένες με θαυμαστό τρόπο με όλα τα απαραίτητα όργανα που μετατρέπουν την κυψέλη σε μια φυσική βιομηχανία. Συλλέγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν. Διαθέτουν όμως και το κεντρί για να υπερασπίζονται την κοινωνία τους. Όλες για όλες.
  • Οι κηφήνες που είναι τα αρσενικά άτομα της κυψέλης είναι άκακα πλάσματα και δεν διαθέτουν κεντρί. Επίσης δεν διαθέτουν όργανα για να μπορούν να συλλέξουν και να επεξεργαστούν τροφή. Ούτε να τραφούν μόνοι τους μπορούν. Τους ταΐζουν οι εργάτριες στο στόμα. Διαθέτουν ισχυρή όραση και όσφρηση γεγονός που τους βοηθάει να εντοπίζουν την βασίλισσα και να την γονιμοποιούν. Μετά τη γονιμοποίηση ο κηφήνας πεθαίνει.

Η ηδονή και το δράμα…

Την άνοιξη που η φύση γεμίζει λουλούδια και το αίσθημα της διαιώνισης του είδους, οι βασίλισσες γεννάνε αρκετούς κηφήνες. Αυτοί μη έχοντας πολλές δουλείες να κάνουν μέσα στην κυψέλη, συγκεντρώνονται. σε διάφορα σημεία στις ρεματιές.

«Χώροι συγκέντρωσης κηφήνων ΚΑΦΕΝΕΙΑ = ΚΗΦΗΝΕΙΑ!»

όπως έλεγε ο αείμνηστος φίλος Θανάσης Μπίκος.

Εκεί πετάνε και οι νεαρές παρθένες βασίλισσες για να ζευγαρώσουν και γονιμοποιηθούν με 5 έως 12 κηφήνες. Τους καλύτερους και πιο δυνατούς, οι οποίοι είναι καταδικασμένοι μετά την συνεύρεση να πεθάνουν. Αυτοί που στάθηκαν άτυχοι θα επιστρέψουν στην κυψέλη και θα κόβουν βόλτες πάνω στις κηρήθρες.

Τώρα, εδώ, είναι το πιο καλό. Όσο υπάρχουν λουλούδια και οι μέλισσες βρίσκουν τροφή, η ζωή για τους κηφήνες είναι αρχοντική. Μόλις έρθουν δύσκολες μέρες και οι μέλισσες δεν βρίσκουν τροφή, σταματούν να ταΐζουν στο στόμα τους κηφήνες και τους πετάνε έξω από την κυψέλη με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από την πείνα.


Το κειμενάκι αυτό δεν είναι επιμορφωτικό, αλλά είναι για προβληματισμό.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ