Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το βουητό των μελισσών είναι το καλύτερο ηρεμιστικό, τουλάχιστον στη Σλοβενία.

Μπορεί όταν σκεφτόμαστε τις μέλισσες, το μυαλό μας να πηγαίνει στο ενοχλητικό – και πολλές φορές θανατηφόρο εάν κάποιος είναι αλλεργικός- τσίμπημά τους, όμως εκτός από το απολαυστικό μέλι που παράγουν, τα έντομα λειτουργούν ως ψυχολόγοι. Ανοιγοκλείνοντας τα φτερά τους, μας ταξιδεύουν…

Αδειάζουν το κεφάλι μας απ’ ότι μας προβληματίζει και μετά το lockdown που επιβλήθηκε σχεδόν σε όλο τον πλανήτη για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου Covid- 19, είναι ίσως μία από τις φυσικές μεθόδους για να ηρεμήσουμε.

Στη Σλοβενία, είναι μία παραδοσιακή τεχνική χαλάρωσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Από τους πυροσβέστες έως τα παιδιά που είναι υπερκινητικά, η θεραπεία με το βουητό των μελισσών ως αγχολυτικό εφαρμόζεται κατά κόρον.

Με τους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, αναζητάμε τρόπους χαλάρωσης: είτε ακούμε τους ήχους πουλιών και της θάλασσας, είτε κάνουμε γιόγκα ή παρακολουθούμε χαλαρωτικά βίντεο σε μία προσπάθεια να αποβάλλουμε το άγχος μας και να αφεθούμε στα χέρια του Μορφέα.

Αλλά στη Σλοβενία, οι πολίτες καταφεύγουν στα δωμάτια που είναι γεμάτα με κυψέλες μελισσών.

Στη Σλοβενία, οι μέλισσες έχουν την τιμητική τους. Η Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών στις 20 Μαΐου, συμπίπτει με τα γενέθλια του Anton Janša, ενός Σλοβένου μελισσοκόμου που ήταν παγκόσμιος πρωτοπόρος στον τομέα της μελισσοκομίας τον 18ο αιώνα.

Σήμερα, η θεραπεία για την αποβολή του άγχους με την βοήθεια των μελισσών υιοθετείται από πολλούς, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων που βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, αλλά και υπερκινητικά παιδιά.

Το BBC έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα του σχετικό βίντεο με το οποίο παίρνουμε μία γεύση από την χαλαρωτική επίδραση των μελισσών στην ανθρώπινη υγεία.

Αρχικά το επίμαχο βίντεο ξεκινά με τον αφηγητή να υποστηρίζει ότι τα οφέλη των μελισσών δεν είναι μόνο το μέλι.

Στη Σλοβενία κάθε νοικοκυριό έχει τουλάχιστον δύο μέλισσες καθώς οι κάτοικοι τις θεωρούν ιερές.

Στη συνέχεια το βίντεο δείχνει πυροσβέστες εν ώρα δράσης. Πρόκειται για ένα επάγγελμα που είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο, λέει ο αφηγητής . Για την ψυχολογική τους υποστήριξη, οι πυροσβέστες γίνονται μελισσοκόμοι. Φορούν την προστατευτική στολή κι έρχονται σε επαφή με τις μέλισσες.

Υπάρχουν όμως και ειδικοί χώροι χαλάρωσης όπου ακούς το βουητό των μελισσών για να αποκοιμηθείς: ένα κρεβάτι και δίπλα σου κυψέλες μελισσών…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ