Μα ποτέ δεν διαγωνίσθηκαν μεταξύ τους!
- Το μέλι έχει παρελθόν που χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων ενώ η ζάχαρη έχει ιστορία με το ζόρι τρεις αιώνες.
- Το μέλι είναι προϊόν συνεργασίας των μελισσών με την φύση, ενώ η ζάχαρη είναι προϊόν βιομηχανικής επεξεργασίας πρώτης ύλης.
Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Τον 4ο αι. π.Χ. στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού, οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύπτουν ένα είδος καλαμιού που δίνει ‘‘μέλι χωρίς μέλισσες’’. Τον 7ο αιώνα ανακαλύπτουν το ζαχαροκάλαμο και οι Άραβες. Στην Ευρώπη η ζάχαρη εμφανίζεται τον 12ο αιώνα όταν την μεταφέρουν οι Σταυροφόροι. Η τιμή της όμως είναι πολύ υψηλή και δεν προορίζεται για κάθε λαϊκό σπίτι.
Το 1747 ο Γερμανός χημικός Andreas Marggraf ανακαλύπτει τη ζάχαρη από τεύτλα και 25 χρόνια μετά ο συμπατριώτης του, Franz Karl Achard τελειοποιεί την πατέντα. Στην Ελλάδα το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης ιδρύεται το 1842 στην Λοκρίδα· αλλά μέχρι την δεκαετία του 1960 παραμένει είδος πολυτελείας.
Πολλές φυσικές τροφές περιέχουν σάκχαρα σε διάφορες μορφές και όταν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες προφέρουν στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια. Η κοινή ζάχαρη, εκτός από την ενέργεια που μας προσφέρει είναι πολύ επιβαρυντική για τον οργανισμό μας και επικίνδυνη όταν καταναλώνεται αλόγιστα.
Για την Ελλάδα το μέλι ήταν πάντα η κύρια γλυκαντική ουσία και δεν έλειπε από κανένα ελληνικό σπίτι. Εκτός από τις οικογενειακές γιορτές , γάμους , βαπτίσεις, τοπικά πανηγύρια, η κατ’ εξοχήν περίοδος κατανάλωσης μελιού ήταν και είναι τα Χριστούγεννα.
Συνταγές βγαλμένες από τις νοικοκυρές παλαιών εποχών που ήξεραν να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους, φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Ψάξτε να βρείτε αυτές τις παλαιές, αυθεντικές συνταγές και γεύσεις. Ψάξτε να βρείτε τα αγνά υλικά της ελληνικής γης που θα χρειαστείτε για την παρασκευή των γλυκισμάτων σας.
Φέτος ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά σε όλη την Ελλάδα για την μελισσοκομία και την παραγωγή μελιού. Θα είναι, λοιπόν, μια πρώτης τάξεως ‘‘ευκαιρία’’ για πάσης φύσεως και προέλευσης επιτήδειους να διοχετεύσουν στην αγορά αμφίβολης προέλευσης, ποιότητας και συνθέσεως ζαχαροπολτούς.
Μη σας ξεγελάνε παραπλανητικές ετικέτες, απίθανες προσφορές που πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα συσκευασίας! Ούτε και το μισοκακόμοιρο ύφος κάποιου που στέκει στην άκρη του δρόμου με δυο κυψέλες και ένα τραπεζάκι με καμιά δεκαριά βαζάκια που περιέχουν ‘‘κάτι – σαν – μέλι’’.
Υπάρχουν υπηρεσίες που προσπαθούν να διενεργήσουν ελέγχους και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εξαπάτησης των καταναλωτών. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει και οι καταναλωτές να στηρίζουν τα προϊόντα που παράγονται πραγματικά στην πατρίδα μας και με σωστή ενημέρωση να επιλέγουν αυτό που πραγματικά αξίζει. Τώρα στις Γιορτές, λοιπόν
- επιλέξτε ποιότητα για εσάς και τα παιδιά σας
- στηρίξτε τους πραγματικούς μελισσοκόμους για να συνεχίζουν να υπηρετούν τις μέλισσες
- στηρίξτε την ελληνική παραγωγή
Χαρούμενα Ειρηνικά και Μελένια Χριστούγεννα
Κι Ευτυχισμένο το Νέον Έτος 2025