Κρίκο μιας αλυσίδας θεωρεί τον εαυτό του ο Γιάννης Πρωτοψάλτης, μελισσοκόμος από τα Κύθηρα. Της φυσικής αλυσίδας. Εκείνος υπηρετεί τη μέλισσα που υπηρετεί τη Φύση, που υπηρετεί τη ζωή. Η αγάπη του για τις μέλισσες, κληρονομιά από τον αδελφό του, τον πρώτο διδάξαντα της οικογενείας, ξεχειλίζει σε κάθε του κουβέντα. Οι γνώσεις του, επίσης. «Είμαι μελισσοκόμος και όχι μελισσοτρόφος», δηλώνει ο ίδιος και συνεχίζει: «Δεν τρέφουμε εμείς τη μέλισσα, αντίθετα, τρεφόμαστε από το φαγητό της». Αυτό που κάνει ξεχωριστό το μέλι των Κυθήρων είναι η χλωρίδα του τόπου. «Εχουμε πολύ θυμάρι και άπειρα άλλα αρωματικά», λέει ο Γιάννης Πρωτοψάλτης.
Φίνο και ξεχωριστό, κέρδισε παμψηφεί τον θαυμασμό των σεφ μας στη γευσιγνωσία και ζήτησαν αμέσως να μάθουν πού μπορούν να το προμηθευτούν. Εδώ, τα πράγματα δυσκολεύουν. Ο Γιάννης έχει 400 μελίσσια και παράγει περί τους 2 τόνους μέλι τον χρόνο. Δεν θέλει να βάλει περισσότερα. Γιατί έπειτα θα πάψει η παραγωγή να περνάει από το χέρι του και θέλει να παραμείνει μελισσοκόμος, όχι έμπορος μελιού. Για όσους επιθυμούν να το δοκιμάσουν, λοιπόν, δύο λύσεις υπάρχουν: η τηλεφωνική παραγγελία και το ταξίδι στα Κύθηρα. Οταν παρέλαβε το βραβείο του, δήλωσε: «Ελπίζω να είναι μια επιπλέον ώθηση για να ακολουθήσουν κι άλλοι τον δρόμο της μελισσοκομίας».
Γιάννης Πρωτοψάλτης, Θυμαρίσιο Μέλι Κυθήρων, Μητάτα Κυθήρων, τηλ.: 27360-33.010, κιν. 6977692745,
Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης.
Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή